2019. november

November 5-én kreatív kézműves délutánra hívta az alsós munkaközösség a nevelőtestületet. Minden résztvevő nagy lelkesedéssel és jókedvvel készítette a díszeket a helyi óvoda Márton napi rendezvényére. Célunk segíteni az óvodának, és erősíteni az iskola és óvoda kapcsolatot.

A Marcali Egészségfejlesztési Iroda az előző tanévben elkezdett előadássorozatát folytatta 14-én és 21-én. Konfliktuskezelés, védőoltások, és játékos órák egészséges életmód témában. Az utolsó alkalommal egészségnapi kiállítás, és attitűdváltozásról szóló kérdőív kitöltésére került sor.

Intézményünkben kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés, a környezetvédelem, a fenntarthatóság témaköre. A tanulók az életkoruknak megfelelő szinten – a tanórai és a tanórán kívüli foglalkozások keretében – foglalkoznak a környezet megóvásának szempontjából legfontosabb ismeretekkel. Iskolánk 2018-ban nyerte el az Öko iskola címet. Így nagyon örültünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága felkérésének, hogy diákjaink vehetnek részt a Kis-Balaton Látogatóközpontban vetítésre kerülő film forgatásán. Szerencsésnek érezhette magát a 7. osztály, mert őket érte a megtiszteltetés, hogy szereplői lehettek az ismeretterjesztő filmnek és részesei lehettek egy szép kirándulásnak, osztályfőnökük Marianna Kovácsné Bejczi kíséretében. A film témája a Kis-Balaton természeti értékei. A forgatás során, a természetvédelmi területen ismertetőt kaptak diákjaink a Kis-Balaton múltbéli lecsapolásáról, az azt követő elárasztásról, az élőhely rekonstrukciójáról, a vidék élővilágáról, főképpen a madárvilágról. Távcsövekkel közelebbről is megcsodálhatták a kárókatonákat, barna réti héját, egerészölyvet, hattyúkat és a récéket. Emlékezetes, és tanulságos időt tölthettek diákjaink a természet közelségében ezen a délutánon. Köszönjük a szülők támogató hozzáállását. A film kizárólag a 2020-ban megnyíló Kis-Balaton Látogatóközpont mozitermében lesz látható.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2019. november 16-24. között került megrendezésre iskolánkban is. Az idei év kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében – „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!” szlogennel. A projektet szorgos gyűjtőmunka készítette elő, a kreatív foglalkozásokon, iskolánk minden tanulója részt vett. Papír-, üveg- és- műanyaghulladékokat hoztak a gyerekek otthonról, amelyeket feldolgoztak, tovább gondoltak, funkcióval gazdagították őket, megújult, dekoratív külsőt kaptak. Sokféle technikát alkalmaztak, festettek, vágtak, karcoltak, ragasztottak, szalvéta technikáztak, papírmaséztak diákjaink Gyöngyi Vető kolléganő vezetésével. Az alkotások repertoárja: színes tojástartó mozaikfal, papírguriga városok, állatfigurák és őszi fák, festett-karcolt CD lemezek, PET palack Minionok és tároló edénykék, kupak halacskák, papírmasé tálkák és maszkok, papírgyöngy ékszerszett, könyvlappal borított palackok, melyeket tojástartó virágcsokrok díszítenek. A szorgalmas és lelkes alkotómunka eredményeit iskolánk aulájában állítottuk ki.