Menő Menza

Támogatás összege: 20 000 000 Ft.

Támogatás mértéke: 100 % – ban finanszírozott pályázati forrás.

Projektidőszak: 2018.01.01-2019.01.03.

A projekt tartalma:

A projekt célja az egészséges életvitelhez szükséges tudás és készségek elsajátításának a hatékony támogatása, ezzel az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében a gyermekek étkezési kultúrájának, étkezési körülményeinek javítása, a várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek számának növelése.

Ennek érdekében a köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozáshoz szükséges tudása és készségei megszerzésének támogatása a szülők bevonásával és a gyermekek intézményi étkeztetésének, tárgyi körülményeinek javítása.

Gyermekkorban a kiegyensúlyozott táplálkozás a fejlődés és a növekedés egyik alapfeltétele. Ebben az életkorban alakul ki az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás. Az ekkor megszerzett ismeretek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre. A gyermekek rendszeres, életvitelszerű testmozgása, a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozása bizonyítottan hozzájárul az iskolai teljesítményhez, segíti a tanulást, csökkenti az iskolai hiányzások számát.

A projekt 100 % – ban finanszírozott, a támogatás összege 20 000 000 Ft. Megvalósításának időszaka: 2018.01.01 – 2019.01.03. A projekt 3 mérföldkőben valósult meg dietetikus szakember, gyermekek, szülők, pedagógusok, étkeztetésben dolgozók, ismert emberek bevonásával az alábbiak szerint.

 1. A köznevelésben részt vevő gyermekek mindennapos táplálkozási szokásainak felmérése 60%.
 2. Ismeretterjesztő programok 12 db.
 3. Szemléletformálás, az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében 10 db.
 4. Dietetikai szaktanácsadáson résztvevők aránya 40%;
 5. Létrehozott és működtetett ivókutak vagy egyéb ivóvízvételi hely száma 4 db.
 6. Tankert létrehozása.
 7. A választható tevékenységek közül a gyümölcskínáló, salátabár valósult meg.
 8. Közvetlenül az iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében. Beszerzésre kerültek konyhai eszközök, tankert működéséhez szükséges eszközök, üvegház, étkeztetéshez bútorok, sörpadok valamint egyéb eszközök.

Pályázatunkban valamennyi – kötelező és 1 választható tevékenységet megvalósítjuk. A tervezett fejlesztés CÉLJA:

A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozáshoz szükséges tudása és készségei megszerzésének támogatása a szülők bevonásával. A gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javítása. Az egészség fejlesztésének és az egészségmagatartásból eredő hátrányok csökkentésének egyik fontos módszere a tudatos táplálkozás és az egészséges életstílus, életmód kialakítása. Gyermekkorban alakul ki az ízlés, a táplálkozási szokások, a helyes étkezési mód és a kulturált étkezési magatartás. Az ekkor megszerzett ismeretek meghatározó befolyást gyakorolnak az egész további életre. A tervezett tevékenységek illeszkednek a helyi igényekhez és elvárásokhoz, pályázati célokhoz. A fejlesztés CÉLCSOPORTJA: A Dobó István Általános Iskola tanulói.

SZAKMAI TARTALOM RÉSZLETEI:

 1. ISMERETTERJESZTŐ PROGRAMOK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS JEGYÉBEN:
  A gyermekek táplálkozási szokásainak felmérése kérdőív segítségével. A dietetikus a felmérés elemzése után személyre szabott ismereteket nyújt a résztvevőknek a speciális étkezéssel kapcsolatban. A helyes étrend kialakításával kapcsolatos tudnivalókról, azok alkalmazásáról. Dietetikai szaktanácsadás a gyermekek és szüleik, pedagógusok és közétkeztetésben dolgozók számára.

A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ISMERETEINEK BŐVÍTÉSE:

Ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk ismertetése. Helytelen táplálkozással összefüggő betegségek, illetve egészségkockázatokkal kapcsolatos ismeretek elsajátítás háziorvos és dietetikus bevonásával történik előadás formájában.

Energiaegyensúllyal és ételek tápanyagtartalmának kiszámításával kapcsolatos játékos feladatok tantárgyi koncentrációt is jelentenek elsősorban a matematikával. Mintaétrendek, mintareceptek bemutatása során olyan ételeket állítanak össze, amelyek könnyen elkészíthetők. Olyan tápanyagokban és vitaminokban gazdag összetevőket tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek a szervezet fejlődéséhez. Diétás igény miatti speciális étrenddel összefüggő ismeretek elsajátítása.  Konyhai higiénés ismeretek fejlesztése, a konyhai eszközök biztonságos használatának elsajátítása interaktív bemutató formájában.

Táplálkozással összefüggő betegségek előadás formájában háziorvos bevonásával.

Ételallergia és tünetei, krízishelyzetek kezelése szakember előadásában.

 1. IVÓKÚT LÉTREHOZÁSA, IVÓVÍZ VÉTELI HELY (BALLON, SZŰRŐBERENDEZÉS) BIZTOSÍTÁSA A PROJEKT TELJES IDŐSZAKA ALATT, amelyek a projekt zárása után is biztosítják a tiszta vizet. Beszerzésre került 2db ívókút, vízadagoló automata. Folyamatosan biztosított a tisztított vízellátás az intézményben.
 2. SZEMLÉLETFORMÁLÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS, ÉLETMÓD NÉPSZERŰSÍTÉSE ÉRDEKÉBEN:

A tájékoztató, napok gyermekek és családjaik számára szülői értekezletek előtt. A szülők megkóstolhatják azokat az egészséges ételeket, amit a tanulók az iskolai menzán kapnak. Gyerekeknek szakember bevonásával dekoratív, látványos és egészséges interaktív szendvicskészítés, gyümölcsszobrászat Főzőversenyek szervezése Dobó napon és Gyereknapon szülők bevonásával. Az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok keretében 2 közismert személyt hívunk.

Az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző foglalkozások, az egészséges életmód kialakításához:

Fotó kiállítás „Gyümölcs az asztalon” címmel. Vetélkedő, bemutató szervezése „Különböző kultúrák étkezési szokásai” címmel. Rajz, modell, makett verseny szervezése „Tervezd meg a legkorszerűbb konyhai eszközt” címmel.

 1. ÉTKEZÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZFEJLESZTÉS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS, ÉTKEZÉSI KULTÚRA FEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN:

Az étkezéshez edényzet, beszerzése, étkezéshez kapcsolódó bútorzat, eszközök beszerzése.

 1. TANKERT, fűszerkert létrehozása, gondozása .
 2. A GYÜMÖLCSKÍNÁLÓ VAGY SALÁTA BÁR havi 1-1 alkalommal. A gyakorlatban is elsajátítják, hogyan készítsenek otthon is ehhez hasonló finomságokat. A programokon azok a hátrányos helyzetű tanulók is megismerkednek az egészséges táplálkozás lehetőségeivel, akik otthon nem tapasztalják meg. Megismerik azokat a fűszernövényeket, amelyek segítenek, hogy az erősen sózott ételek helyett ízletesen fűszerezett ételeket fogyasztanak.