Határtalanul

Beszámoló a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” elnevezésű, HAT18-01-0806 pályázati azonosítószámú, Árpádok nyomában Dalmáciában, a horvátországi magyar emlékek útján pályázat megvalósításáról

 

„Az Árpádok nyomában Dalmáciában” kirándulás
Az utazást megelőzően a Dobó István Általános Iskola könyvtárában találkoztak a résztvevő balatonkeresztúri és balatonszentgyörgyi diákok, pedagógusok, azért, hogy a kirándulás tervét részletesen megbeszéljék és az előre kiadott feladatokat bemutassák. A tanulók számot adtak a tárgykörhöz tartozó tudásukról: kiselődás, ppt és csoportmunka keretében. A jelenlévő négy kísérő pedagógus kiegészítette és bővítette a tanulói produkciókat.
2019. április 4-én indultak a horvátországi útra, melynek rövid programleírása a következő:
1. Károlyváros: Az óvárosi kastély megtekintése és belvárosi séta.
2. Zadar: Séta a belvárosban, a Szent Simon templom bejárása és a tengerparton található különleges orgonán a víz zenéjének meghallgatása.
3. Split: Diocletianus császár palotája, a császári mauzóleum és a dóm megnézése. Látogatás a halpiacon.
4. Klissza: A vár megtekintése, tisztelgés IV. Béla és az elhunyt királykisasszonyok emléke előtt.
5. Dobrovnik: A Dubrovnikig tartó út maga is élmény volt, különösen a Neretva folyó völgyében folyó mandarin termesztés és öntözéses gazdálkodás és a szépséges tengerparti útvonal látványa. Az UNESCO kulturális világörökségeként számontartott Raguzai Köztársaság székhelye, a csodálatos óváros. Városnézés: Domonkos kolostor, Onofrio-kút, Sponza palota, kikötő.
6. Trogir: Legszebb ékessége a Szent Lovro katedrális, melyben III. Béla unokája Omeri Vilmos is nyugszik. IV. Béla koronázó palástjának csuklyája. Séta a tengerparton, a belváros megtekintése.
7. Sibenik: Belvárosi kirándulás, a gótikus és reneszánsz építészeti stílus felidézése a látottak alapján. A középkori város szerkezetének valósághű megtapasztalása.
8. Omis: Minden látogatói igényt kielégítő szállás, megfelelő ellátás és a középkori “kalózfészek” bejárása.
Hazatérés után tanulóink a projekt zárásaként értékelték és megbeszélték a látottakat. Egyéni beszámolók hangzottak el. A kísérő tanárok összefoglalták, mennyire szolgálta az út az előzetesen megfogalmazott célokat. A résztvevő tanulók számot adtak a látott és megismert földrajzi, történelmi, irodalmi és művészettörténeti értékekről.
A 40 tanuló és a 4 pedagógus számára örök élmény marad a dicső magyar múltba való időutazás, mely nagyban erősítette hazaszeretetüket és nemzeti identitásukat. Mindemellett örültek annak, hogy a világörökség részeként számon tartott természeti és kulturális értékekkel is megismerkedhettek.
Szervező tanárok: Bálványkövi Attila és Vargáné Simon Zsuzsanna
2019.04.04. – 2019.04.07.