Európai Hulladékcsökkentési Hét

Iskolánk évek óta elkötelezett intézményként vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Héten. Az idei tanévben is minden tanulót bevontunk a programba. Pedagógusaink a rajz és a technika tanmeneteikbe ágyazták be és valósították meg az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó programjaikat. A diákok nagy lelkesedéssel, összefogással csoportmunkában és önállóan is dolgoztak. Együttműködést és egymás segítését is tanulták a témahét alatt.

Alsóban a környezetismeret órákon és felső tagozatban természetismeret, földrajz és technika órákon valamint a napközis foglakozások alkalmával a téma elméleti részeit oktattuk és mutattuk be. Céljaink voltak: a hulladékkeletkezés megelőzése és csökkentése, a szelektív gyűjtés és újrahasznosítás, az újrahasználat és újrahasználatra való előkészítés.

Használati tárgyakat, társasjátékokat, dísztárgyakat készítettek tanulóink iskolai foglalkozási kereteken belül és többen otthon is.

A hulladékhasznosításból a felső tagozat legfiatalabbjai, az 5. osztályosok is tevékenyen kivették a részüket. Tojástartóból portrékat, tejtartó kartonból galériát, újságpapírból kockákat készítettek. A 6. osztályosok papírguriga törzsű, CD lemez lombú fákat alkottak abo festési technikával, és ők is új tartalommal töltötték meg a tejtartó kartonokat, nyílásaikba mini remekműveket rajzoltak. A 7. és a 8. osztályos tanulók technika és osztályfőnöki órákon a hulladékcsökkentéssel kapcsolatos társasjátékokat terveztek és készítettek. A csoportos munka során felelevenítették eddigi ismereteiket a hulladékok típusairól, keletkezésükről, azok mennyiségének csökkentési lehetőségeiről. Activity, és ki nevet a végén típusú társasjátékok is készültek. Az kész játékokat örömmel próbálták ki a napköziben a gyerekek.

Az elkészült munkákat egy kiállítás formájában mutattuk be az iskola aulájában.