Utazás a múltba

Utazás a múltba

2017. szeptember 27-én a 6-7. osztályos tanulók jelentős része tanári kísérettel felkereste a közeljövőben megépítendő négysávos 76-os út területén folyó régészeti ásatásokat. A csapat izgalommal, várakozással készült a „terepszemlére” hiszen a részvevők jelentős része még soha nem volt régészeti feltáráson, eddig csak tankönyvben esetleg filmeken láthatott ehhez foghatót.
A helyszínen Schilling László régész fogadta a lelkes régészkedni vágyókat; nagy szakértelemmel, közérthetően, a gyerekek értelmi szintjéhez mért megfelelő tájékoztatást adva vezetett lelettől leletig.

Az érdeklődők megtudhatták az alábbiakat:

Fontosabb útépítéseket, építkezéseket mindig megelőznek régészeti feltárások ott, ahol a terület nagy történelmi múlttal rendelkezik. A mi községük –ezt büszkén hallgattuk- :ilyen.

Régészeti szempontból hihetetlenül érdekes itt a feltárás, mert egyszerre kutatható több korszak is: az őskor késői szakasza, a római kor, a késői népvándorlás kora és a középkor.

Leleteket eddig csak a középkorból nem sikerült feltárni- ami késik az nem múlik!-, a többi korszak nagyon ígéretes; sok-sok értékes leletet rejtett a föld mélye.

A felszínre került tárgyakat már a megfelelő szakemberek –restaurátorok, antropológusok – vizsgálják.

A töredék leleteket hamarosan helyreállítják, és a régészeti feltárás befejezését követően múzeumokban kiállítják, közkinccsé teszik.

Végigjárva a terepet sok újat tanultak a gyerekek. Láthattak több ezer éves cserzőgödröket, kutakat, népvándorláskorabeli földházak maradványait, élelemtároló vermeket. Döbbenetes volt látni az utóbbiak esetében, hogy alig 50- 60 évvel ezelőtt még ezekhez hasonló módon tárolták faluhelyen az élelmiszert, a zöldséget, gyümölcsöt.

Schilling László régész, jó érzékkel, a látogatás végére tartogatta az igazi szenzációs leletet: egy tömegsírt, melyben hét, őskorból származó ember maradványait találták meg a régészek. Tanulóink itt aztán szabadjára engedték fantáziájukat, izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket tálalva fel, némi horrorisztikus részleteket is beleszőve. És valóban: tényleg csak találgathattak, mi lehetett a végzete a sírban talált egykori hét embernek, de a leletet látva mindenki kijelentette, hogy a régészet nagyon érdekes foglalkozás, jó lenne ilyen munkát végezni. /Mikor megtudták, hogy egy régésznek mennyit kell tanulnia ahhoz, hogy ezt a hivatást űzze, kissé alábbhagyott a régészkedés iránti vágy./

A tanulmányi séta végén Schilling László meghívta az érdeklődő gyerekeket újabb látogatásra, továbbá felhívta figyelmüket arra, hogy az „amatőr” régészkedés során esetleg előkerülő leleteket senki nem tarthatja meg, mert a földben rejlő értékek mindannyiunk értékei, azokat a múzeumokban kell kiállítani, hogy mindenki részese lehessen a feltárt és kiállított tárgyaknak.

A 6-7. osztályosok nevében köszönjük, hogy ennyi érdekesség részesei lehettünk, a felkínált lehetőséggel a jövőben élni fogunk, és megszívleljük a jótanácsként elhangzottakat.

(A beszámolót írta: Vargáné Simon Zsuzsanna tanárnő)

Az ásatáson készült képeket itt tekinthetik meg .